3.1. Αμύγδαλα – Γενικές Πληροφορίες.
3.1.1. Εισαγωγή:
Η αμυγδαλιά είναι είδος φυτών της οικογένειας των Ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος Προύμνη. Το κοινότερο είδος είναι η Προύμνη η γλυκεία (Prunus dulcis, συνώνυμα: Prunus amygdalus, Amygdalus communis) που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παραμεσογειακής ζώνης, όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια.
Η άγρια αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8.000 π.Χ. ως το 3.000 π.Χ. όπου γίνεται η εξημέρωση της. Η εξημερωμένη Αμυγδαλιά ήταν ευρέως γνωστή από τον 16ο π.χ. αιώνα. Η αμυγδαλιά διαθέτει τεράστια αντοχή στην ξηρασία, ωστόσο υπάρχουν ποικιλίες λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικές, όπως η ποικιλία Ρέτσου.
Οι Ελληνικές ποικιλίες της αμυγδαλιάς είναι πάρα πολλές, όπως επίσης και των άλλων κρατών. Διακρίνονται σε γλυκές, τύπου dulci, (τα κοινά αμύγδαλα) σε πικρές, τύπου amara (τα πικραμύγδαλα), σε πρώιμες (τη Χιώτικη και την Marcona) και σε όψιμες, είτε με σκληρό κέλυφος (τύπου ossea, όπως η Ferragnes) είτε με απαλό κέλυφος, όπως οι αφράτες, (τύπου fragilis, και Texas). Υπάρχουν επίσης οι γλυκές ποικιλίες Truoito, Ferragnes, Ferraduel, Ai και οι Ελληνικές Ρέτσου , Χιώτικη και άλλες.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι οι Η.Π.Α. που παράγουν το 37% της παγκόσμιας παραγωγής, η Ισπανία το 11,3%, η Αυστραλία το 7,5%, το Μαρόκο το 5,2%, Η Τουρκία και η Τυνησία από 4% η κάθε μία, το Αφγανιστάν το 3,5% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα παράγει το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.
3.1.2. Δείκτες ωριμότητας:
Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται όταν περίπου στο 95% των αμυγδάλων έχει ολοκληρωθεί η ξήρανση και το σχίσιμο του περικαρπίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1. Το περικάρπιο σχίζεται και ανοίγει με κατεύθυνση από την μύτη του καρπού προς τον ποδίσκο του καρπού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2. Η διαδικασία αυτή αρχίζει από την κορυφή του δένδρου και επεκτείνεται προς τα κάτω και από την έξω προς την εσωτερική πλευρά.
3.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:
Τα αμύγδαλα πρέπει να πληρούν τις πιο κάτω ιδιότητες:
1. Να είναι συμμετρικοί καρποί με ομοιόμορφο σχήμα και χρώμα.
2. Να έχουν ευχάριστη γεύση με τραγανή υφή.
3. Να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία.
4. Να είναι χωρίς φθορές από μύκητες ή αλλοιωμένα από την οξείδωση του ελαίου που περιέχουν.
5. Να είναι χωρίς σπασίματα ή φθορές από πουλιά.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.