11.1. Ελιές – Γενικές Πληροφορίες.
11.1.1. Εισαγωγή:
Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ. , ούτε το Λάτιο (Ιταλία) ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι η Ισπανία που παράγει το 23% της παγκόσμιας παραγωγής, η Ιταλία το 17,8%, η Ελλάδα το 12%, η Τουρκία το 10,5%, το Μαρόκο το 7,5%, η Συρία το 6%, η Πορτογαλία το 2,3% και από άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.
11.1.2. Δείκτες ωριμότητας:
Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής καθορίζεται με κριτήριο την αλλαγή του χρώματος στο δέρμα της ελιάς. Το ακριβές χρώμα εξαρτάται από την ποικιλία. Οι πράσινες ελιές θεωρούνται ώριμες , όταν συνθλιβόμενες εκκρίνουν λευκό χυμό. Οι μαύρες ελιές θεωρούνται ώριμες, όταν αποκτήσουν το μαύρο χρώμα περίπου 3 έως 4 μήνες μετά το πράσινο στάδιο.
11.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:
Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, χωρίς ελαττώματα και φθορές.
2) Την περιεκτικότητα σε λάδι από 12% έως 25 % για τις προς ελαιοποίση ελιές, ανάλογα με την ποικιλία.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.