Καλάθι
Χρήσιμες Συμβουλές

Αιθυλένιο καί ο ρόλος του στα φρούτα

Τι είναι το αιθυλένιο;

Το αιθυλένιο είναι ένας απλός υδρογονάνθρακας που παράγεται από τους φυτικούς οργανισμούς και ρυθμίζει διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Θεωρείται σαν ορμόνη και   για αυτό καλείται και «ορμόνη ωρίμανσης». Επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στη μετασυλλεκτική μεταχείριση των οπωροκηπευτικών προϊόντων, γιατί επιταχύνει την   ωρίμανση και ως εκ τούτου τη γήρανσή τους με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος   συντήρησης.

Η εξωγενής εφαρμογή αιθυλενίου επιταχύνει την ωρίμανση των φρούτων και την καθιστά ομοιόμορφη σε όλη τη μάζα του.

Η συγκέντρωση αιθυλενίου που χρειάζεται για να  ξεκινήσει ο μηχανισμός της ωρίμασης ποικίλλει ανάλογα με το είδος του καρπού,  αλλά στις   περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται από 0,1 έως 1 ppm.

Ο επηρεασμός του φρούτου από την παρουσία εξωτερικού αιθυλενίου εξαρτάται από:

  • Το στάδιο ωριμότητας
  • Τις συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας
  • Τη συγκέντρωση του αιθυλενίου
  • Τη διάρκεια έκθεσης των καρπών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ στους 20º C.

[wpsm_comparison_table id=»3″ class=»center-table-align»]
Δημιουργία Λογαριασμού
Επαναφορά Κωδικού