Φυσαλίς – Γενικές Πληροφορίες

52.1. Φυσαλίδες-Γενικές Πληροφορίες

52.1.1. Εισαγωγή

Το φυτό φυσαλίς (Physalis pruinosa L.) ανήκει στην οικογένεια (Solaneceae) και έχει μακρινή συγγένεια με την τομάτα.

Η φυσαλίς ή tomatillos έχει την καταγωγή της στα υψίπεδα του Περού και της Χιλής ενώ εξημερώθηκε στο Μεξικό πριν από την έλευση των Ευρωπαίων, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό των Μάγια και των Αζτέκων, πιο σημαντικό από την τομάτα. Καλλιεργείται στα υψίπεδα της Γουατεμάλας ενώ την δεκαετία του 1950 εξήχθη στην Ινδία, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και στην Κένυα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φυσαλίδες (tomatillos) καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια, Αϊόβα και Οχάιο.

Είναι ετήσιο φυτό με βλαστούς ημιόρθιας ανάπτυξης, οι οποίοι ή έρπουν ή υποστυλώνονται σε πασσάλους. Τα φύλλα είναι μεγάλα ακέραια και χνουδωτά. Τα άνθη είναι λευκά, μικρά με καστανές κηλίδες στη βάση της στεφάνης. Ο κάλυκας, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του φυτού είναι μεγάλος, κυστοειδής, πενταγωνικός με σέπαλα λεία λεπτά που μοιάζουν με χαρτί. Ο καρπός περικλείεται μέσα στη φυσαλίδα. Είναι ράγα, λεία, σφαιρική, χρώματος κίτρινου με πολλούς σπόρους. Το μέγεθος είναι σχετικά μικρό διαμέτρου 2 εκατοστών με γλυκόξινη γεύση. Στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται συστηματικά , όμως θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον σαν νέα καλλιέργεια εφόσον οι εμπορικές συνθήκες γίνουν ευνοϊκές.

52.1.1. Δείκτες Ωριμότητας:

Οι φυσαλίδες (tomatillos) μπορούν να συλλεχθούν σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης. Για το εμπορικό μάρκετινγκ, θα πρέπει να συγκομίζονται όταν οι καρποί είναι καλά σχηματισμένοι, έχουν γεμίσει ουσιαστικά το φλοιό και έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα. Φυσαλίδες με ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα θεωρούνται ότι είναι ώριμες ή υπερώριμες αντίστοιχα.

 

*Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο μας «Λαχανικά: Μακροχρόνια Συντήρηση, τα μυστικά».

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart