Γκρέιπφρουτ – Γενικές Πληροφορίες

9.1. Γκρέιπφρουτ – Γενικές Πληροφορίες

9.1.1. Εισαγωγή:

Το γκρέϊπφρουτ (Grapefruit) είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρυτοειδών
(εσπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέϊπφρουτ αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.
Η καταγωγή του είναι από την Τζαμάικα ενώ από το 1750 υπήρχαν καλλιέργειες στα νησιά Μπαρμπάντος. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας του δέντρου στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη. Τα πέταλα των ανθών μοιάζουν με της πορτοκαλιάς αλλά είναι μεγαλύτερα. Ο καρπός όταν ωριμάσει έχει κίτρινο χρώμα, ενώ το μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από αυτόν του πορτοκαλιού. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία, είναι μαλακή, χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή.
Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά ουδέποτε συστηματικά. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Άρτα, τα Χανιά, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι η Κίνα που παράγει το 47,5% της παγκόσμιας παραγωγής, οι Η.Π.Α. το 13%, το Μεξικό το 5%, η Ταϊλάνδη το 4,1%, το Ισραήλ και η Τουρκία το 3%, η Ινδία και η Αργεντινή το 2,5% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα παράγει το 0,23% της παγκόσμιας παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.

9.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής καθορίζεται με τα πιο κάτω κριτήρια:
1) Την αλλαγή του χρώµατος από πράσινο σε κίτρινο. (Το ελάχιστο τα 2/3 της επιφανείας τους).
2) Την περιεκτικότητα σε χυµό.
3) Το δείκτη ωρίμανσης. (Ο λόγος διαλυτών στερεών συστατικών προς κιτρικό οξύ να προσδιορίζεται μεταξύ 5,5 – 6).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Τα γκρέϊπφρουτ πρέπει να συλλέγονται πλήρως ώριμα (με καλή γεύση) γιατί μετά τη συγκομιδή τους σταματά η διαδικασία ωρίμανσης.

9.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Την ένταση του χρώματος και της ομοιομορφίας του σε όλο το φρούτο.
2) Το μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία.
3) Το σχήμα και το πάχος της επιδερμίδας.
4) Τη σταθερότητα της επιφανείας του καρπού.
5) Την ελευθερία από φθορές και ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών από πάγωμα, από έντομα και από ουλές που προκαλούνται από απρόσεκτους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της συλλογής του.
6) Τη γεύση, που σχετίζεται με την αναλογία των διαλυτών στερεών προς το κιτρικό οξύ και τη συγκέντρωση των ενώσεων που προσδίδουν πικρή γεύση .

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart