Αιθυλένιο
Η παρουσία του επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Η συγκέντρωση αιθυλενίου 1ppm είναι ικανή να ξεκινήσει την ωρίμανση των μπανανών.
Διοξείδιο του άνθρακα
Η παρουσία του σε συγκεντρώσεις από 2% έως 5% μειώνει το ρυθμό της αναπνοής με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την ωρίμανση των μπανανών από 1-4 εβδομάδες. Για ποσοστό μεγαλύτερο από 7% μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη υφή στη σάρκα και αλλοίωση στη γεύση τους.
Όζον
Η παρουσία όζοντος διασπά το αιθυλένιο, καταστρέφει σπόρια μυκήτων.
Οξυγόνο
Η παρουσία του αυξάνει την αναπνοή και επιταχύνει τη γήρανση. Για χαμηλές συγκεντρώσεις βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας αλλά κάτω από 2% δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές και αλλοίωση στη γεύση τους.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.