
Οι φράουλες έχουν υψηλό ρυθμό αναπνοής και γι’ αυτό υπόκεινται εύκολα σε αλλοίωση, είναι δηλαδή ένα από τα πιο ευπαθή φρούτα. Η άμεση πρόψυξη και η αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους τις προστατεύει από την ανεξέλεγκτη ωρίμανση.

Η άμεση πρόψυξη στους 2°C εξασφαλίζει μείωση της ταχύτητας οξείδωσης των υποστρωμάτων της φράουλας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική επιβράδυνση της ωρίμανσης.

Φράουλες που συγκομίζονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη από 12°C, πρέπει άμεσα να προψύχονται σε θερμοκρασία 5°C έως 7°C με τη χρήση ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ θαλάμων. (Το προϊόν μπορεί να διατεθεί στην εσωτερική αγορά).

Οι εξαγώγιμες φράουλες που προορίζονται για νωπή χρήση σε μακρινές αγορές πρέπει απαραίτητα πριν την φόρτωσή τους να προψύχονται σε ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΡΟΨΥΚΤΗΡΙΑ σε θερμοκρασία 2°C.

Οι φράουλες θα πρέπει να συλλέγονται κοντά στην πλήρη ωριμότητά τους, ώστε να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και την καλύτερη ποιότητα γεύσης και αρώματος.

Φράουλες χωρίς κάλυκα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς και πρέπει να απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της διαλογής τους και πριν την συσκευασία τους.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 5°C τις προστατεύει από την Rhizopus σήψη και την γκρι μούχλα.

Οι φράουλες κατά τη μεταφορά τους για εξαγωγή, σε σφραγισμένες αεροστεγώς παλέτες με εμπεριεχόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα από 10% έως 15% μειώνουν τις φθορές τους και σταθεροποιούν την ποιότητά τους.

Συνήθης μέθοδος προστασίας για τις εξαγώγιμες και μη φράουλες, είναι η εξωτερική επικάλυψη με εδώδιμες μεμβράνες, οι οποίες ψεκάζονται με μορφή σπρέι και αποτελούνται από λιπο-υδατο-κολλοειδή γαλακτώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή στις εξωγενείς οσμές.

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία από -0,2 °C έως 0,5 °C, σχετική υγρασία 90% -92% και για χρονικό διάστημα 2 έως 3 μήνες.