Ιπποφαές – Γενικές Πληροφορίες

12.1. Ιπποφαές – Γενικές Πληροφορίες

12.1.1. Εισαγωγή:

Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη, που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods). Το Ιπποφαές (Sea-buckthorn) ανήκει στην οικογένεια Elaeagnceae. Είναι γηγενές φυτό στην Ευρώπη και την Ασία. Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος με 2-4 μέτρα ύψος. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Μόνο τα θηλυκά φυτά παράγουν καρπούς. Δυστυχώς, το γένος των φυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέχρις ότου να ανθίσουν τα λουλούδια. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν υλοποιούνται διατάξεις οπωρώνων σε συστηματικές καλλιέργειες. Από τον καρπό του Ιπποφαούς μπορεί να παραχθεί μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως φαρμακευτικά, καλλυντικά, τσάι, ζωοτροφές, βοηθήματα για τον αθλητισμό, τρόφιμα (μαρμελάδες και ζελέ), ποτά, λικέρ και ζύθος.
Στην Ελλάδα είναι μία νέα καλλιέργεια που άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια υποσχόμενη ένα καλό εισόδημα με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περί τα 2.200 στρέμματα, ενώ υπάρχει η τάση να αυξηθεί και άλλο η καλλιεργούμενη έκταση στα επόμενα χρόνια μια που το ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες είναι έντονο. Σήμερα, το ιπποφαές καλλιεργείται στην Κοζάνη, την Πέλλα, την Κρήτη, τη Φθιώτιδα την Εύβοια τη Ροδόπη κ.α..

12.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Οι καρποί συλλέγονται με βάση το χρώμα της επιφανείας τους, που γίνεται έντονο πορτοκαλί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η επικονίαση των θηλυκών φυτών γίνεται στα μέσα Μαΐου, και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον άνεμο για να διαδώσει τη γύρη από τα αρσενικά άνθη στα θηλυκά. Η ωρίμανση των φρούτων γίνεται περίπου 100 ημέρες μετά την επικονίαση.

12.1.3 Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Την όψη (απαλλαγμένη από ελαττώματα), το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα.
2) Τη σταθερότητα της εξωτερικής επιφάνειάς τους.
3) Τη διάμετρο των καρπών από 6 έως 9 mm.
4) Την υφή των καρπών (σαρκώδεις, μαλακοί, χυμώδεις και πλούσιοι σε έλαια).

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart