Κυδώνια – Γενικές Πληροφορίες

17.1. Κυδώνια – Γενικές Πληροφορίες

17.1.1. Εισαγωγή:

Η κυδωνιά είναι ένα μικρό δέντρο της οικογένειας των Rosaceae, που προέρχεται από τις εύκρατες περιοχές του Καυκάσου και της Περσίας, που εκτείνονται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Το επιστημονικό της όνομα είναι Cydonia oblonga.
Η κυδωνιά καλλιεργείται εδώ και 4.000 χρόνια στην αρχαία Περσία. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Αχλάδι της Κυδωνίας» προς τιμή της αρχαίας πόλης Κυδωνία της Κρήτης.
Η ζήτηση των κυδωνιών γενικά δεν είναι πολύ υψηλή, ενώ η μέση παραγωγή κυδωνιών στη χώρα μας είναι περίπου 10.000 τόνοι. Η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει την ζήτηση και γι αυτό γίνονται εισαγωγές κυδωνιών κυρίως από την Τουρκία. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 25%-30% της ζήτησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι η Τουρκία που παράγει το 23% της παγκόσμιας παραγωγής, η Κίνα το 21%, το Ουζμπεκιστάν το 13%, το Μαρόκο το 7,8%, το Ιράν το 6,1%, η Αργεντινή το 4,5% η Ισπανία το 1,3% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα παράγει το 0,6% της παγκόσμιας παραγωγής.

17.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήριο την αλλαγή του χρώματος του δέρματος από πράσινο σε κίτρινο – χρυσαφί. (Τα άγουρα κυδώνια έχουν πράσινο χρώμα και φέρουν χνούδι στην επιφάνεια τους, το οποίο χάνεται λίγο πριν από την αλλαγή του χρώματος κατά την ωρίμανση στα τέλη του φθινοπώρου).
Τα Κυδώνια εάν δεν ωριμάσουν πλήρως δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, λόγω της στυπτικότητάς τους.(Υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη).

17.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, χωρίς ελαττώματα και φθορές.
2) Την απαλλαγή των κυδωνιών από μώλωπες. (Τα κυδώνια είναι πολύ ευαίσθητα).

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart