Μαϊντανός – Γενικές Πληροφορίες

25.1. Μαϊντανός – Γενικές Πληροφορίες

 

25.1.1. Εισαγωγή

Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Είναι μεσογειακό φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

Το φυτό του μαϊντανού είναι χαμηλής ανάπτυξης με λεπτούς βλαστούς και μικρά πτεροειδή φύλλα. Το ύψος του είναι από 30 έως 70 cm. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρογραφία του σέλινου. Η ρίζα είναι πασσαλώδης, χοντρή και σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης ο βλαστός επιμηκύνεται και σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος, που φθάνει σε ύψος 0,8-1,2m. Τα άνθη είναι μικρά, πρασινοκίτρινα και φέρονται σε ταξιανθίες σκιαδιών. Υπάρχουν 2 τύποι μαϊντανού που διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά των φύλλων. Ο ένας τύπος είναι ο Petroselinum crispum spp. crispum όπου το φύλλωμα είναι πολύ κατσαρό με σχετικά κοντό μίσχο  και ο άλλος είναι ο Petroselinum crispum spp. tuberosum όπου τα φύλλα είναι πλατιά και πτεροειδή με μακρύ μίσχο. Ο μαϊντανός αναπτύσσει ένα είδος ριζώματος που είναι το βρώσιμο μέρος στις χώρες της Β. Ευρώπης

25.1.2. Δείκτες Ωριμότητας

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήριο την ανάπτυξη του μαϊντανού.  Αυτή γίνεται σταδιακά εφόσον τα φυτά έχουν αναπτύξει ικανοποιητικό  φύλλωμα με ύψος φυτών περίπου 15cm. Η συγκομιδή γίνεται είτε με εκρίζωση ολόκληρων των φυτών ή με κόψιμο των φύλλων. Η κοπή πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες ώστε τα φύλλα να διατηρούν το άρωμά τους. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Άλλος δείκτης ο οποίος δεν είναι και τόσο ακριβής, γιατί επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και κλιματολογικούς παράγοντες, είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την σπορά μέχρι την ωρίμανση και προσδιορίζεται από 70 έως 100 ημέρες.

25.1.3. Ποιοτικοί Δείκτες

Οι δείκτες ποιότητας στο μαϊντανό προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον οπτικό έλεγχο που  περιλαμβάνει την εμφάνιση, τη φρεσκάδα, την τρυφερότητα, την ομοιογένεια, το μέγεθος, τη μορφή και το χρώμα. Άλλος δείκτης ποιότητας είναι η έλλειψη ελαττωμάτων όπως κατεστραμμένα ή κιτρινισμένα φύλλα, η αποσύνθεση του βλαστού και των φύλλων, η παρουσία εντόμων, τα μαραμένα τμήματα κλπ. Επίσης η παρουσία του χαρακτηριστικού αρώματος είναι απαραίτητη ένδειξη για την καλή ποιότητα του μαϊντανού.

 

*Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο μας «Λαχανικά: Μακροχρόνια Συντήρηση, τα μυστικά».

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart