
Πατάτες
Μετασυλλεκτική διαχείριση
Σας συμβουλεύουμε:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η Δυναμική ψύξη για την συντήρηση πατατών.

Πριν τη συλλογή της πατάτας από το χωράφι πρέπει να έχετε διαπιστώσει ότι η επιδερμίδα της είναι κατάλληλα σκληρυμένη.

Αποφεύγετε τον φωτισμό κατά την αποθήκευση. Προκαλεί πρασίνισμα.

Πατάτες που έχουν συλλεχθεί σε θερμοκρασία πάνω από 25 ◦C να μην αποθηκεύονται, αλλά να διατίθεται για εμπορική χρήση, γιατί θα παρουσιάσουν απώλειες υγρασίας και μαλάκωμα της σάρκας τους.

Χρησιμοποιείστε τσουβάλια από πατατόσπορο ( όχι λιόπανα) για να σκεπάσετε το εκτεθειμένο μέρος των αποθηκευμένων πατατών, ώστε να τις προστατεύσετε από την περισσότερη υγρασία το φως και τον αέρα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στους 12 ◦C . Όταν ολοκληρώσετε την αποθήκευση ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυκτικού θαλάμου στους 8 ◦C για μία εβδομάδα. Κατόπιν ρυθμίστε στους 6 ◦C έως 7 ◦C.

Για μακροχρόνια αποθήκευση ελέγχετε το φύτρωμα του πατατόσπορου με την παροχή ποσότητας αιθυλενίου (1 – 20 ppm) από ειδική συσκευή.

Πατάτες που έχουν αποθηκευθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη βέλτιστη και έχουν μετατρέψει τα άμυλά τους σε σάκχαρα, μπορούν να επανέλθουν εάν τοποθετηθούν σταδιακά σε θερμοκρασία από 12 ◦C έως 25 ◦C σε χρονικό διάστημα 10 έως 12 ημερών.

Οι πατατες πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία από 6 ◦ C εώς 7◦C, σχετική υγρασία από 92% έως 94% και για χρονικό διάστημα αποθήκευσης από 4 εώς 6 μήνες