Μύρτιλα – Γενικές Πληροφορίες

26.1. Μύρτιλα – Γενικές Πληροφορίες

26.1.1. Εισαγωγή:

Τα Μύρτιλα είναι ένα από τα είδη φυτών χαμηλής ανάπτυξης που ανήκουν στην οικογένεια των Ερεικοειδών, παρά την επιστημονική του ονομασία (λατ. Vaccinium myrtillus) (Βακκίνιον ο μύρτιλλος) που υποδηλώνει ότι ανήκει στα Μυρτοειδή. Εξαπλώνεται ως αυτοφυές φυτό, συνήθως μεμονωμένα, στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης (Σιβηρία, Καναδά ) και στα ψηλά βουνά των τροπικών περιοχών. Κατά προτίμηση, αναπτύσσεται σε όξινα δηλαδή στα μη αλκαλικά εδάφη και σε δροσερές θέσεις. Είναι πολυετές θαμνοειδές ύψους 60-90 εκατ., φυλλοβόλο, με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα, που το φθινόπωρο παίρνει ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ανθοφορεί από Μάιο έως τον Ιούνιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή λουλούδια και παράγει από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβρη εδώδιμους καρπούς, με ελαφρά υπόξινη γεύση, γνωστούς στα Αγγλικά με το όνομα “μπίλμπερι”.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι οι Η.Π.Α. που παράγουν το 53% της παγκόσμιας παραγωγής, ο Καναδάς το 30%, η Πολωνία το 2,75%, η Γερμανία το 2,3%, η Γαλλία το 2%, η Ολλανδία και η Ισπανία από 1,3% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές.
Στην Ελλάδα τα μύρτιλα αποτελούν μια νέα, εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού η πρώτη φυτεία εγκαταστάθηκε μόλις το 2005.
(Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες).

26.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Τα μύρτιλα συλλέγονται είτε με βάση το χρώμα της επιφανείας των καρπών τους που είναι το πιο συνηθισμένο, είτε με μέτρηση της οξύτητάς τους. Γενικά η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν οι καρποί είναι πλήρως ώριμοι. Η ποιότητα των άγουρων μύρτιλων μπορεί να βελτιωθεί μετά τη συγκομιδή για 3 ή 4 ημέρες μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο μπλε χρώμα. Πέραν αυτού του διαστήματος δεν ωριμάζουν άλλο.

26.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Την όψη (χρώμα μπλε σε όλη την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των ώμων γύρω από το μίσχο, που είναι συνήθως το τελευταίο σημείο που θα αλλάξει χρώμα.
2) Το μέγεθος, το σχήμα, απαλλαγμένο από ελαττώματα.
3) Τη σταθερότητα της εξωτερικής επιφανείας τους.
4) Τη γεύση.

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart