Οξύκοκκος (Cranberry) – Γενικές Πληροφορίες

28.1. Οξύκοκκος – Γενικές Πληροφορίες

28.1.1. Εισαγωγή:

Ο Οξύκοκκος ή Cranberry είναι χαμηλός, σερνόμενος θάμνος μέχρι και 2 μέτρα μήκος και 15 έως 20 εκατοστά σε ύψος. Έχει λεπτά, νευρώδη στελέχη με μικρά αειθαλή φύλλα. Τα λουλούδια είναι σκούρα ροζ, με κυρτά πέταλα, αφήνοντας τους στήμονες πλήρως εκτεθειμένους προς τα εμπρός. Ο καρπός είναι στρογγυλός με μέγεθος μεγαλύτερο από τα φύλλα του φυτού, τα οποία έχουν μήκος από 5 έως 20 χιλιοστά ανάλογα με την καλλιεργούμενη ποικιλία. Ο καρπός αρχικά έχει λευκό χρώμα, αλλά μετατρέπεται σε βαθύ κόκκινο όταν είναι πλήρως ώριμος. Είναι εδώδιμος με όξινη γεύση που μπορεί να υπερκαλύψει τη γλυκύτητα του. Είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλο τον δροσερό εύκρατο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων τη βόρεια Ευρώπη, τη βόρεια Ασία και τη βόρεια Αμερική.  Στην Ελλάδα ο Οξύκοκκος ή Cranberry είναι πολύ νέα καλλιέργεια και οι παραγόμενοι καρποί χρησιμοποιούνται είτε ως υπερτροφές (super foods) φρέσκοι ή αποξηραμένοι, είτε στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι οι Η.Π.Α. που παράγουν το 72% της παγκόσμιας παραγωγής, ο Καναδάς το 25%, η Λευκορωσία το 1,3%, το Αζερμπαϊτζάν το 0,5%, η Λετονία το 0,3% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές.

Δείκτες ωριμότητας:

Τα Cranberries συλλέγονται με βάση το χρώμα της επιφανείας των καρπών του (έντονο βαθύ κόκκινο) και με μέτρηση της οξύτητάς τους. Γενικά, η συλλογή πρέπει να γίνεται όταν οι καρποί είναι πλήρως ώριμοι καθώς η ποιότητα δεν βελτιώνεται μετά την συγκομιδή.

Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Την όψη, το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα απαλλαγμένο από ελαττώματα.
2) Τη σταθερότητα της εξωτερικής επιφάνειας.
3) Τη γεύση (ανάλογα με τα διαλυτά στερεά συστατικά και την οξύτητα).

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart