Θερμοκρασία αποθήκευσης:
Προτείνεται θερμοκρασία αποθήκευσης στους 0ο C. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλα τα σημεία του ψυκτικού θαλάμου και η ψύξη των μύρτιλων να επιτυγχάνεται με ψυχρό αέρα, ο οποίος να κινείται με κανονικές ταχύτητες και με στρωτή ροή σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου
Υψηλή υγρασία:
Επιλογή αεροψυκτήρα με χαμηλή διαφορά θερμοκρασίας (ΔΤ) εισόδου – εξόδου του ψυκτικού μέσου.
Χρονικό διάστημα αποθήκευσης:
Συνίσταται χρονικό διάστημα από 1 έως 2 εβδομάδες.
Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα:
Δεν προτείνεται. Είναι ασύμφορος για μικρές παραγωγές. Έχει λίγα οφέλη σε σχέση με το συνολικό χρόνο αποθήκευσης.
Όζον:
Συνίσταται η τοποθέτηση συσκευής και η παροχή της απαραίτητης ποσότητας όζοντος, για την καταπολέμηση του μικροβιακού φορτίου.
Απομάκρυνση αιθυλενίου:
Προτείνεται η χρήση καυστήρα αιθυλενίου ή συσκευή απορρόφησης αιθυλενίου.
Εξαερισμός:
Ειδική μελέτη και τοποθέτηση μηχανισμού εξαερισμού του θαλάμου, ελεγχόμενο ψηφιακά.
Ψυκτικός θάλαμος:
Τα μύρτιλα (blueberries) να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το επίπεδο της επάνω πλευράς των κιβωτίων αποθήκευσης (συνολικά) να μην εμφανίζει εξοχές ή εσοχές και έτσι να δημιουργείται ανομοιομορφία στη ροή του ψυχρού αέρα. Τα μύρτιλα (blueberries) να τοποθετούνται σε συσκευασίες που αερίζονται πολύ καλά, ώστε ο ψυχρός αέρας να περνά ανάμεσα και να επιτυγχάνει καλύτερη ψύξη.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.