Σμέουρα (Raspberries) – Γενικές Πληροφορίες

33.1. Σμέουρα – Γενικές Πληροφορίες

33.1.1. Εισαγωγή:

Τα Σμέουρα (Raspberry), γνωστά και ως Φραμπουάζ (γαλλ. Framboise, αγγλ. Red Raspberry), με επιστημονική ονομασία Rubus ideaus (βάτος η ιδιαία), είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει κόκκινους καρπούς μικρού μεγέθους. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη.
Το γένος rubus παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον λόγω των εδώδιμων εύγευστων καρπών του. Το όνομα του είδους idaeus (Ιδιαίος – Ζεύς) αναφέρεται στην εμφάνισή του, στο όρος Ίδη κοντά στην Τροία στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου οι Αχαιοί το πρωτοαντίκρισαν κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Τα κόκκινα σμέουρα είναι φυτό πολυετές με
κορμό κοντά στο έδαφος και μόνιμο ριζικό σύστημα. Οι βλαστοί εκπτύσσονται από την κεφαλή κατακόρυφα και χρειάζονται υποστήριξη. Αφού αναπτυχθούν την πρώτη
χρονιά, τη δεύτερη χρονιά οι βλαστοί καρποφορούν σε πλάγιους βλαστούς δύο φορές. Μία φορά το φθινόπωρο και μία το ερχόμενο καλοκαίρι (δίφορες ποικιλίες) ή μόνο το επόμενο καλοκαίρι (μονόφορες ποικιλίες). Μετά την καρποφορία τους οι βλαστοί μαραίνονται και νέοι σχηματίζονται στον κορμό του φυτού. Η παραγωγή το δεύτερο χρόνο καλλιέργειας είναι 200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ μετά τον τέταρτο χρόνο ανέρχεται σε 1000 έως 1200 κιλά ανά στρέμμα, σταθερά μέχρι τα 12 έως 14 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε 600.000 τόνους με κατά σειρά παραγωγής τις χώρες: Ρωσία με 133.000 τόνους, Πολωνία με 127.000 τόνους, Η.Π.Α. με 100.000 τόνους, Σερβία με 96.000 τόνους, Ουκρανία με 30.000 τόνους, Μεξικό με 17.000 τόνους, Ισπανία με 13.000 τόνους, Καναδά με 10.870 τόνους, Ιταλία με 1.500 τόνους και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές.

33.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Τα Σμέουρα (Raspberries) συλλέγονται με βάση το χρώμα της επιφανείας των καρπών και με μέτρηση της οξύτητάς τους. Γενικά η συλλογή πρέπει να γίνεται όταν οι καρποί είναι πλήρως ώριμοι. (Η ποιότητα δε βελτιώνεται μετά την συγκομιδή).

33.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:

1) Την όψη (χρώμα, μέγεθος και σχήμα, απαλλαγμένο από ελαττώματα).
2) Τη σταθερότητα της εξωτερικής επιφάνειας.
3) Τη γεύση (Τα διαλυτά στερεά συστατικά και την οξύτητα).

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart