Σύκα – Γενικές Πληροφορίες

35.1. Σύκα – Γενικές Πληροφορίες

35.1.1. Εισαγωγή:

Η συκιά (επιστ. Συκή η καρική και Συκή η κοινή, Ficus carica) είναι δικοτυλήδονο φυτό
που ανήκει στο γένος Συκή και στην οικογένεια Μορεοειδή (Moraceae). Είναι δέντρο πολύ κοινό στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Μεσογειακές χώρες. Η καλλιέργειά της εισήχθη και στην Αμερική τον 18ο-19ο αιώνα. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα μέχρι 1700μ. Οι καρποί της τρώγονται νωποί ή ξεροί.
Η καλλιέργεια της συκιάς είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο με κυριότερες χώρες την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράν, η Ισπανία και άλλες. Επίσης, περιορισμένες ποσότητες παράγονται στην Αγγλία, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στο Περού, στην Αργεντινή και στην Αυστραλία. Οι κυριότερες ξένες ποικιλίες είναι: Η “Γιλδίζ” (δίφορη, λευκή), η “Verdone” (μονόφορη, λευκή), η “Sari Lop” (μονόφορη, λευκή), η “Brown Turkey” ( δίφορη, έγχρωμη), η “Mission” (δίφορη, έγχρωμη), η “San Piedro” (δίφορη, έγχρωμη), η “Dottato” (μονόφορη, λευκή), η “Dauphine” (δίφορη, έγχρωμη) και η “Braziliana” (μονόφορη, λευκή).
Στην Ελλάδα η συκιά καλλιεργείται συστηματικά στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Άνδρο, Σάμο, Νάξο). Υπάρχουν δύο τύποι καλλιεργούμενης συκιάς: Η μονόφορη που καρποφορεί μια φορά το χρόνο και η δίφορη.
Οι κυριότερες ελληνικές ποικιλίες είναι: Η “Βασιλική Μαύρη” (μονόφορη, έγχρωμη), η “Μαύρη Βοτανικού” (δίφορη, έγχρωμη), η “Καλαμών” ( Τσαπελοσυκιά, Αρμαθοσυκιά, ημιδίφορη), η “Κύμης” (μονόφορη, λευκή), η “Πρασινοσυκιά Λέσβου” (Αϊδανιά, μονόφορη, λευκή), (μονόφορη, λευκή), η “Πολίτικη” (μονόφορη, λευκή), η “Φρακασάνα” (δίφορη, λευκή), η “Βασιλική Λευκή” (μονόφορη, λευκή) και άλλες.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.

35.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήριο το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας .
Άλλος δείκτης ωριμότητας είναι όταν ο καρπός αρχίζει να μαλακώνει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1. Κατά την αποκοπή του καρπού δεν θα πρέπει από τον ποδίσκο να βγαίνει γάλα, γιατί αυτό δείχνει ότι το σύκο είναι άγουρο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2. Εάν ο καρπός συγκομισθεί άγουρος δεν ωριμάζει και υποβαθμίζεται η ποιότητα του.

35.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
Το μέγεθος του καρπού, το σχήμα, χωρίς ελαττώματα και φθορές, χωρίς ηλιακά εγκαύματα και ψώρα, χωρίς διακοπή της συνεχείας του δέρματος και χωρίς τομές από πουλιά.

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Tags:

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart