Βατόμουρα – Γενικές Πληροφορίες

6.1. Βατόμουρα- Γενικές Πληροφορίες (blackberries).

6.1.1. Εισαγωγή:

Τα βατόμουρα (Blackberries) είναι ο καρπός ενός μεγάλου σερνόμενου ή αναρριχώμενου θάμνου που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Έχει πολύ ελαφριά κλαδιά με ή χωρίς αγκάθια και μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύψει μεγάλες επιφάνειες. Είναι ανθεκτικό φυτό και αντέχει στις παγωνιές. Ανθίζει την άνοιξη και δίνει πολυάριθμους καρπούς με γλυκιά υπόξινη γεύση από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Το ριζικό του σύστημα είναι πολυετές ενώ οι κληματίδες είναι διετείς. Οι πρώτοι βλαστοί του φυτού βλαστάνουν την άνοιξη και σχηματίζουν ταξιανθίες, ενώ το δεύτερο χρόνο ανθίζουν. Τα φυτά αρχίζουν να παράγουν από το δεύτερο έτος και μετά από αυτό η παραγωγή αυξάνεται μέχρι το τέταρτο-πέμπτο έτος όπου παραμένει σταθερή για 5-7 χρόνια.
Από τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων. Τα βατόμουρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι θέλει πολύ λίγες καλλιεργητικές φροντίδες, έχει δε τη δυνατότητα να προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, με την προϋπόθεση της δυνατότητας άρδευσης.
Αν και το βατόμουρο είναι ένα φυτό που αντέχει την παρατεταμένη υγρασία, στις εμπορικές ποικιλίες η άρδευση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος εγκατάστασης της φυτείας και κατόπιν στις περιόδους αύξησής του. Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-13 χρόνια, ξεκινώντας από το δεύτερο έτος. Η μέση απόδοση μιας φυτείας είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.

6.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Τα Βατόμουρα (Blackberries) συλλέγονται με βάση το χρώμα της επιφανείας των καρπών του και με μέτρηση της οξύτητάς τους. Γενικά η συλλογή πρέπει να γίνεται όταν οι καρποί είναι πλήρως ώριμοι. (Η ποιότητα δε βελτιώνεται μετά την συγκομιδή).

6.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1) Την όψη (χρώμα, μέγεθος, σχήμα, απαλλαγμένα από ελαττώματα).
2) Τη σταθερότητα της εξωτερικής επιφάνειας.
3) Τη γεύση (διαλυτά στερεά συστατικά και οξύτητα).
4) Την αλλοίωση της εξωτερικής επιφανείας από την επίδραση των ηλιακών ακτίνων.

 

Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart