- Για την συντήρηση των πατατών είναι απαραίτητη η δυναμική ψύξη.
- Πριν τη συλλογή της πατάτας από το χωράφι πρέπει να έχετε διαπιστώσει ότι η επιδερμίδα της είναι κατάλληλα σκληρυμένη. (Φελλοποίηση της επιδερμίδας).
- Πατάτες που έχουν συλλεχθεί σε θερμοκρασία πάνω από 25οC να μην αποθηκεύονται, αλλά να διατίθεται για εμπορική χρήση, γιατί θα παρουσιάσουν απώλειες υγρασίας και μαλάκωμα της σάρκας τους.
- Χρησιμοποιείστε τσουβάλια από πατατόσπορο ( όχι λιόπανα) για να σκεπάσετε το εκτεθειμένο μέρος των αποθηκευμένων πατατών, ώστε να τις προστατεύσετε από την περισσότερη υγρασία το φώς και τον αέρα.
- Αποφεύγετε τον φωτισμό κατά την αποθήκευση. Προκαλεί πρασίνισμα.
- Πατάτες που έχουν αποθηκευθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη βέλτιστη και έχουν μετατρέψει τα άμυλά τους σε σάκχαρα, μπορούν να επανέλθουν εάν τοποθετηθούν σταδιακά σε θερμοκρασία από 12οC έως 25οC σε χρονικό διάστημα 10 έως 12 ημερών.
- Μέχρι να ολοκληρωθεί η αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στους 12οC . Όταν ολοκληρώσετε την αποθήκευση ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυκτικού θαλάμου στους 8οC για μία εβδομάδα. Κατόπιν ρυθμίστε στους 6ο έως 7οC .
- Για μακροχρόνια αποθήκευση ελέγχετε το φύτρωμα του πατατόσπορου με την παροχή ποσότητας αιθυλενίου (1 – 20 ppm) από ειδική συσκευή.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.