14.1. Καρύδια – Γενικές Πληροφορίες
14.1.1. Εισαγωγή:
Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Η καρυδιά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος, με την παρατήρηση ότι αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα, μακριά και σύνθετα. Το κάθε φύλλο αποτελείται από 7-9 μικρά φύλλα, με ωοειδές σχήμα. Τα άνθη της είναι αφανή χωρίς πέταλα και τα αρσενικά σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρός του φτάνει τα 2,5 μέτρα. Η κοινή καρυδιά φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και είναι γνωστή και με τις ονομασίες αγγλική ή περσική. Καλλιεργείται για τους καρπούς της, τα καρύδια, και για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.
Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Τα καρύδια έχουν σχήμα σφαιρικό και τα περικάρπιά τους όταν είναι χλωρά είναι παχιά σαρκώδης και πράσινα. Όταν ωριμάσουν το χρώμα των περικαρπίων αλλάζει σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνονται σκληρά, με ξυλώδες κέλυφος. Ένα είδος καρυδιάς είναι η μαύρη καρυδιά (Juglans nigra), δέντρο που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική και φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα. Στην Ευρώπη πολύ διαδεδομένο είδος καρυδιάς είναι η Καρυδιά η βασιλική (Juglans regia). Οι καρυδιές είναι μακρόβια δένδρα, που μπορούν να ξεπεράσουν την ηλικία των 250 ετών. Το ξύλο τους είναι εξαιρετικής ποιότητας, ακριβό και ανθεκτικό.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες είναι η Κίνα που παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, το Ιράν το 13%, οι Η.Π.Α. το 12,5%, η Τουρκία το 6%, το Μεξικό το 3% και άλλες χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα παράγει το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.
14.1.2. Δείκτες ωριμότητας:
Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής καρυδιών, καθορίζεται με κριτήριο την έναρξη ξήρανσης του εξωτερικού πράσινου περικαρπίου και από την ευκολία απόσπασης του εσωτερικού καρπού. Άλλος παράγοντας είναι η μείωση της δύναμης που κρατάει τον καρπό με τον ποδίσκο από το δένδρο. (Ελέγχεται με δοκιμή απόσπασης του καρπού).
14.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:
Οι ποιοτικοί δείκτες πρέπει να πληρούν τις πιο κάτω απαιτήσεις:
1. Οι καρποί να είναι συμμετρικοί με ομοιόμορφο σχήμα και χρώμα.
2. Να έχουν ευχάριστη γεύση με τραγανή υφή.
3. Να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία.
4. Να μην έχουν φθορές από μύκητες ή να είναι αλλοιωμένοι από οξείδωση του ελαίου που περιέχουν.
5. Να είναι χωρίς σπασίματα ή φθορές από πουλιά.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.