- Γρήγορη πρόψυξη στους 14ο C σε δυναμικά προψυκτήρια και διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας σε όλες τις φάσεις διακίνησης.
- Απαραίτητη η δυναμική ψύξη για την συντήρηση των προϊόντων.
- Μην αποθηκεύετε τομάτες μαζί με προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια κ.α.
- Μην αποθηκεύετε τομάτες σε θερμοκρασίες μικρότερες των προτεινόμενων. Ειδικότερα σε θερμοκρασίες κάτω από τους 8ο C εμφανίζονται συμπτώματα ασθενειών ψύχους και παγώματος.
- Αποπρασινίστε σε δυναμικά αποπρασινιστήρια με παροχή αιθυλενίου κατάλληλη ώστε να δημιουργεί σταθερή συγκέντρωση 100 – 150 ppm όλες τις ημέρες αποπρασινισμού.
- Διαχειριστείτε το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) γιατί αφενός θα επεκτείνει το χρόνο συντήρησης και αφετέρου θα προστατεύσει την ποιότητά τους.
- Αποθηκεύστε τομάτες με γνώμονα το μικρότερο όριο του φυσικού χρώματος και του βαθμού ωρίμανσης. (Τρίτο πράσινο στάδιο φυσιολογικής ωριμότητας) και αργότερα αποπρασινίστε σε δυναμικά αποπρασινιστήρια.
- Κατά τη συγκομιδή οι τομάτες πρέπει να είναι ακέραιες, υγιής, απαλλαγμένες από κάθε ξένη γεύση ή οσμή, τραυματισμούς που έχουν επουλωθεί, σχισίματα, σήψη, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή μούχλα και χωρίς προσβολές από ασθένειες και έντομα.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.