Μάνγκο – Γενικές Πληροφορίες

21.1. Μάνγκο – Γενικές Πληροφορίες

21.1.1. Εισαγωγή:

Το μάνγκο κατάγεται από την Ινδία και τη Βιρμανία (Μιαμάρ), ανήκει στην οικογένεια Lauraceae και το επιστημονικό βοτανικό όνομά του είναι Mangifera indica L. και διακρίνεται σε τρία υποείδη:
1) Των Δυτικών Ινδιών, που καλλιεργείται στην Ινδία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές και παράγει έγχρωμους και εκλεκτής γεύσης καρπούς με ποικιλίες τις Alfonso, Mulgoba, Haden και Tommy Atkins.
2) Της Ινδοκίνας, που παράγει συγκριτικά με το υποείδος των Δυτικών Ινδιών, μικρότερους σε μέγεθος καρπούς, λιγότερο ελκυστικούς, κιτρινοπράσινου χρωματισμού, με σάρκα χωρίς ίνες και εκλεκτής γεύσης με ποικιλίες τις Cambodiana, Carabao και Pico.
3) Του δυτικού ημισφαιρίου, όπου καλλιεργείται και αποτελείται από σπορόφυτα διαφόρων τύπων και δεν ανήκει στα προηγούμενα υποείδη. Παράγει καρπούς χρώματος κυρίως πράσινου, με κατώτερη γεύση.
Το μάνγκο είναι δένδρο αειθαλές, μεγάλου μεγέθους καλλιεργείται στην Ινδία πάνω από 4000 χρόνια που καταλαμβάνει έκταση 10.000.000 στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή της Ινδίας ανέρχεται σε 15.250.000 τόνους (FAOSTAT ) που αντιστοιχεί στο 76% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης καλλιεργείται ευρέως στην Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Μεξικό, Βραζιλία, Κένυα, Τανζανία, Αίγυπτο, Κούβα και σε μικρότερη έκταση στη Χαβάη και στη Φλώριδα των Η.Π.Α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται συστηματικά μόνο στην Κρήτη, στο νομό Χανίων σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων. Η καλλιέργεια των μάνγκο μπορεί να εφαρμοσθεί στους νομούς της Κρήτης, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Λακωνίας, με τους κλώνους Grand Nain και Αρβης. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια) εφαρμόζεται η ομάδα των χαμηλόκορμων ποικιλιών Cavendish.

21.1.2. Δείκτες ωριμότητας:

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήρια:
1) Την αλλαγή στο χρώμα της σάρκας από πρασινοκίτρινο σε κίτρινο έως πορτοκαλί.
2) Την αλλαγή στο σχήμα των φρούτων. (Πληρότητα των παρειών)
3) Την αλλαγή στο χρώμα του δέρματος από σκούρο πράσινο σε ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο ή κιτρινοκόκκινο (σε ορισμένες ποικιλίες).
4) Το χρόνο μετά την καρπόδεση, ο οποίος ενδεικτικά στις ποικιλίες Dashehari και Langra φθάνει στις 12 εβδομάδες, ενώ στις ποικιλίες Chausa και Mallika φθάνει στις 15 εβδομάδες.

21.1.3. Ποιοτικοί δείκτες:

1) Ομοιομορφία στο σχήμα και το μέγεθος.
2) Ομοιομορφία στο χρώμα του δέρματος (ανάλογα με την ποικιλία).
3) Ομοιομορφία στη συνεκτικότητα της σάρκας.
4) Τα συλλεγόμενα Μάνγκο πρέπει να είναι απαλλαγμένα από φθορές και ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων, τις εκδορές του δέρματος, τα βλαστικά άκρα, τις κοιλότητες λόγω δυσμορφίας στην ανάπτυξή τους και σε ζημίες από έντομα ή πουλιά.
5) Να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ομοίων ποικιλιών στην ποιότητα της γεύσης (γλυκύτητα, οξύτητα, άρωμα) και ποιότητα στην υφή (περιεκτικότητα σε ίνες).

Isofruit
Logo
Register New Account
Reset Password
Shopping cart