24.1. Μούσμουλα – Γενικές Πληροφορίες
24.1.1. Εισαγωγή:
Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Rosaceae, που καλλιεργείται στην κεντρική και νότια Κίνα όπου θεωρείται ότι εκεί πρωτοεμφανίστηκε. Η Eriobotrya Japonica ήταν παλαιότερα στενά συγγενικό με το γένος Mespilus, και εξακολουθεί να είναι μερικές φορές γνωστή ως το ιαπωνικό μούσμουλο. Στην Ιαπωνία ονομάζεται biwa, στην Κίνα Lo Guat στην Τουρκία είναι γνωστό ως δαμάσκηνο της Μάλτας και στην Ιταλία είναι γνωστό ως Nespoli.
Η μουσμουλιά είναι μεγάλος αείφυλλος θάμνος ή δέντρο έως 7 – 10 μέτρα ύψος, με τριχωτή βλάστηση. Φύλλα ελλειπτικά-λογχώδη μήκους έως 30 εκατοστά και πλάτους έως 10 εκατοστά με γυαλιστερή την πάνω επιφάνεια και χνουδωτή την κάτω και με σκληρό κεντρικό «έλασμα». Τα άνθη είναι λευκά αρωματικά, αναπτύσσονται αργά το Φθινόπωρο με αρχές του Χειμώνα.
Το μούσμουλο είναι ράγα (σαρκώδης καρπός) στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με την ποικιλία και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα. Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο, η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, που θεωρείται και η πιο νόστιμη. Οι καρποί είναι ελαφρά επιμήκεις έως 5 εκατοστά με κίτρινο φλοιό με 3-5 μεγάλα σπέρματα που περιβάλλονται από δερματώδη υμένα. Η σάρκα είναι πορτοκαλί ή λευκή.
H Κίνα παράγει τα περισσότερα μούσμουλα στον κόσμο. Ακολουθούν η Ινδία, η Ιαπωνία , η Σρι Λάνκα και η Ισπανία. Στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη παραγωγή την έχουμε στον νομό Κορινθίας.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πρέπει να ακολουθούνται οι πιο κάτω δείκτες.
Δείκτες ωριμότητας:
Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήρια:
1) Την αλλαγή του χρώματος του δέρματος από πράσινο σε κίτρινο έως πορτοκαλί.
2) Την υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ ) μεγαλύτερα από 10% , τα οποία εκφράζονται σε βαθμούς στην κλίμακα Brix (>10° ) και μετριούνται με οπτικά διαθλασιόμετρα.*
Άλλος δείκτης που δεν είναι και τόσο αξιόπιστος, γιατί επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και καιρικούς παράγοντες, είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την πλήρη άνθιση μέχρι την ωρίμανση και προσδιορίζεται από 120 έως 150 ημέρες. Ο καρπός συγκομίζεται ώριμος από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
*(Τα οπτικά διαθλασιόμετρα είναι συσκευές με τις οποίες μετριούνται τα σάκχαρα των φρούτων σε βαθμούς Brix. Ένας βαθμός Brix (1°Bx) ισούται με 1gr σακχαρόζης σε 100gr διαλύματος και βοηθάει στον υπολογισμό της κατάλληλης περιόδου συγκομιδής στο χωράφι καθώς και στον έλεγχο της συντήρησης των φρούτων στα ψυγεία.)
Ποιοτικοί δείκτες:
Οι ποιοτικοί δείκτες προσδιορίζονται από:
1. Το μέγεθος του καρπού.
2. Την ένταση του χρώματος από κίτρινη έως πορτοκαλί και την ομοιομορφία αυτού.
3. Την απουσία ελαττωμάτων και φθορών.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.