- Απαραίτητη η δυναμική ψύξη για την συντήρηση των παντζαριών.
- Γρήγορη πρόψυξη σε δυναμικά προψυκτήρια ή σε Hydrocoolers και διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας σε όλες τις φάσεις διακίνησης.
- Διαχειριστείτε το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μπορούν να προκαλέσουν φθορές.
- Φελλοποιείστε την επιδερμίδα τους σε αεριζόμενες αποθήκες για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία μικρότερη από 30οC.
- Πριν από τη συγκομιδή αποφεύγετε το πότισμα για την αποφυγή σχισίματος των γογγυλόριζων που έτσι θα μειωθεί ο χρόνος αποθήκευσης.
- Κατά τη συγκομιδή τα παντζάρια πρέπει να είναι στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας, ακέραια, υγιή, χωρίς αποχρωματισμό της σάρκας τους, να μην είναι κούφια, να μην είναι ξυλώδη, ινώδη ή σπογγώδη. Επίσης, απαλλαγμένα από κάθε ξένη γεύση ή οσμή, τραυματισμούς που έχουν επουλωθεί, σχισίματα, σήψη, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή
- μούχλα και χωρίς προσβολές από ασθένειες και έντομα.
- Πλένετε τα παντζάρια, για να απομακρύνονται οι ακαθαρσίες και τα υπολείμματα ώστε να προλαμβάνεται η μετέπειτα ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.
- Μώλωπες, ρωγμές και θραύση του σώματος των παντζαριών είναι σημάδια κακού χειρισμού κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους.
Αποσπάσματα κειμένων. Περισσότερα στο βιβλίο ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.