Καλάθι

Ραπανάκια – Γενικές Πληροφορίες

39.1.  Ραπανάκια -Γενικές Πληροφορίες

39.1.1. Εισαγωγή

Τα ραπανάκια είναι μονοετή ή διετή  φυτά του γένους Ράφανος (Raphanus) και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae). Η προέλευσή τους προσδιορίζεται στη νοτιανατολική Ασία, καθώς εκεί έχουν ανακαλυφθεί σε άγρια μορφή.

Ινδία, κεντρική Κίνα και κεντρική Ασία προσδιορίζονται ως δευτερεύοντα κέντρα που ανεπτύχθησαν διάφορες μορφές από ραπανάκια.

Τα ραπανάκια (Raphanus sativus L.) καλλιεργούνται για τη σαρκώδη ρίζα τους σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Ο βλαστός τους έχει διατομή σε σχήμα δίσκου, όπως του καρότου και των τεύτλων.

Η σαρκώδης ρίζα του (ριζοκόνδυλος) έχει σχήμα σφαιρικό ή κωνικό και μακρύ ανάλογα με την ποικιλία.

Το χρώμα της ρίζας ποικίλει από λευκό, κόκκινο, ροζ και πορφυρό. Το βάρος της είναι από μερικά γραμμάρια και φτάνει μέχρι ένα κιλό στη ποικιλία dalkon της Ιαπωνίας.

Τα ραπανάκια είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι διάφορες ποικιλίες διακρίνονται:

1) Σε ανοιξιάτικες πού δίνουν ριζοκόνδυλους  μετά από μικρό χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται σε 30 περίπου μέρες μετά τη σπορά και η γεύση τους είναι ήπια και καυστική.

2) Σε τυπικά καλοκαιρινές που δίνουν ριζοκόνδυλους μετά από αρκετό χρονικό διάστημα προσδιοριζόμενο σε 40-50 μέρες μετά τη σπορά.

3) Σε χειμωνιάτικες που οι ρίζες τους αναπτύσσονται πιο αργά αλλά έχουν πιο καυτερή γεύση.

Η σπορά στα ραπανάκια αρχίζει από την Άνοιξη και συνεχίζεται κάθε 10 μέρες με σκοπό την ύπαρξη συνεχούς παραγωγής.

39.1.2. Δείκτες Ωριμότητας 

Ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθορίζεται με κριτήριο το εμπορικό μέγεθος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Εάν παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο έδαφος υποβαθμίζονται ποιοτικά και η υφή τους γίνεται σπογγώδης.

39.1.3. Ποιοτικοί Δείκτες 

Τα ραπανάκια θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο εμπορεύσιμο μέγεθος του καρπού με ομοιόμορφο σχήμα  χωρίς ελαττώματα κιτρινίσματα της σάρκας τους ή άλλο αποχρωματισμό, ασθένεια, προσβολές από έντομα και φθορές. Οι δέσμες των κορυφών θα πρέπει να είναι φρέσκες, χωρίς σημάδια παγώματος, τραυματισμού ή άλλων κακώσεων.

 

 

*Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο μας «Λαχανικά: Μακροχρόνια Συντήρηση, τα μυστικά».

Δημιουργία Λογαριασμού
Επαναφορά Κωδικού